Schoolhond

Schoolhond

Het wordt steeds populairder om honden mee te nemen in de klas. Grote onderwijsvernieuwers als Vygotsky, Piaget en Montessori, spraken al over de meerwaarde van een hond in de klas. Door de aanwezigheid van een hond in school zijn kinderen emotioneel meer betrokken. De hond draagt eveneens bij aan een beter leerklimaat, meer leersucces en betere sociale vaardigheden. Voor kinderen is het makkelijk om vertrouwd contact te maken met een hond. Mede hierdoor is een hond de ideale metgezel binnen school.

Waar zou een schoolhond aan moeten voldoen? Welke rassen zijn het meest geschikt? Hoe geef je als team een implementatietraject van een schoolhond vorm? Met welke ‘valkuilen’ dien je rekening te houden? Hoe betrek je ouders en leerlingen? Wat doe je als kinderen bang zijn voor honden? Zo zijn er meerdere vragen die van belang zijn voor scholen die voornemens zijn een schoolhond te gaan inzetten.

Inzet Schoolhonden

Bij de inzet van een schoolhond komen meer zaken voorbij dan dat er in eerst instantie gedacht wordt. Er moet niet alleen gekeken worden naar de meest geschikte pup van het juiste ras, maar ook het hele proces voorafgaand aan de komst van de pup vraagt het nodige van een schoolteam. Een schoolhond maakt het onderwijs vrolijker, gezelliger en leuker, maar het goed inzetten van de hond vraagt om de visie en missie van een school. Om de kwaliteit en de veiligheid van mens en dier te waarborgen dient de school voorafgaand aan het starten met een schoolhond bij stil te staan. Het welzijn en welbevinden van de hond dient hierbij voorop te staan.

Kids4ward biedt daarom verschillende trajecten aan die altijd passend voor de school en hond gemaakt worden. Maatwerk is binnen deze trajecten een vereiste, omdat iedere school anders is.

Scholen die met een schoolhond willen gaan starten, kunnen Kids4ward om advies, coaching en begeleiding vragen. Wij zijn instaat het gehele proces, dat start bij het kiezen van de juiste hond, tot de daadwerkelijke inzet, begeleiden.
Indien wenslijk komen wij bij u op school om samen met u en/of uw team te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het inzetten van een schoolhond op uw locatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier